Nieuws

Warme klanken vullen de Dikke Toren

Gitaarklanken en fluitmuziek weergalmen je tegemoet in de Dikke Toren. Dik de Koning vult de Dikke Toren deze zomer met regelmaat met klassieke muziek en geeft de Dikke Toren nog meer sfeer. Zijn grote liefde gaat uit naar de Barok-muziek maar het repertoire dat hij in de Dikke Toren ten gehore brengt bestaat ook muziek uit de Renaissance en Romantiek. Loop binnen en geniet!

Liberty?

Een nieuwe expositie op de zolderverdieping van de Dikke Toren. Onder de monumentale kapconstructie scheren 6 gigantische libelles door de ruimte. Een kunstwerk van Rob Verwer en wijlen Meg Mercx.

De libelle staat in vele culturen symbool voor vreugde en wedergeboorte. In sommige Indiaanse tradities is het ook het symbool van de overleden zielen. Voor de Maya is de libelle het emblematische dier van de godin van de creativiteit, Ix Chel. Er wordt gezegd dat de vleugels van de libelle en magische liederen haar nieuw leven inblazen nadat ze bijna werd gedood. De libelle draagt de wijsheid van transformatie en aanpassingsvermogen in het leven. Ze is verbonden met verandering en licht. Wanneer de libelle in je leven verschijnt, vraagt ze je om meer lichtheid en vreugde in je leven te brengen. Omdat de libelle maar een korte levenscyclus heeft leert ze nu te leven en om van elke seconde te genieten.

Antieke stoelen voor de Dikke Toren

Vier antieke stoelen, afkomstig uit de raadszaal van die voormalig gemeentehuis van Koewacht, zijn geschonken door Filip Vansteenhuyse en zijn vrouw. Bij hun bezoek aan de Dikke Toren zagen zij dat de stoelen die zij geërfd hadden van hun (stief)vader Etienne Haentjens prachtig zouden staan bij de film “Het Kraaiennest” die wordt vertoond op de 2e verdieping. We danken hen hartelijk voor de schenking en de moeite die zij genomen hebben om de stoelen te brengen, en natuurlijk de vrijwilligers die de loodzware stoelen 40 meter omhoog hebben gesjouwd…

De gedroomde hoogte van de toren in beeld gebracht met een indrukwekkende display van ruim 3 meter hoog

Oud voorzitter Frank van Asten vroeg bij zijn afscheid in december een bijzonder cadeau. Een verbeelding van de toren met de (vermoedelijk) oorspronkelijk bedachte hoogte. Tekeningen uit die tijd zijn er helaas niet meer, wel tekeningen en berekeningen van reconstructies achteraf. Lang werd aangenomen dat de toren zo’n 180 á 200 m hoog zou worden. Uit latere berekeningen van het bekroningsontwerp van de toren bleek echter dat hij ongeveer 130 meter hoog had moeten worden. Dat is hoger dan de Utrechtse Domtoren. Het ontwerp is waarschijnlijk van de Mechelse bouwmeester Andries I Keldermans.

In 1954 deed Architect Theunes Haakma Wagenaar een studie naar de toren en reconstrueerde een beeld van de vermoedelijk bedoelde ‘bekroning’ van de toren. Deze afbeelding is nu op de display verwerkt in de schaal van de maquette van de Dikke Toren (1:50). De realisatie van deze Display is mogelijk gemaakt door sympathisanten van Centree, waaronder de Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee. We danken hen hartelijk voor hun bijdragen voor deze indrukwekkende verbeelding.

Basisscholen op Schouwen-Duiveland mogen gratis de Dikke Toren beklimmen

Alle basisschoolleerlingen van Schouwen-Duiveland mogen dit voorjaar gratis de Dikke Toren beklimmen. De Dikke Toren is vooral ook voor kinderen hét symbool van ons eiland. Zie je de Dikke Toren, dan ben je thuis…

Centree vindt educatie en kunst belangrijk en wil graag alle basisscholen op het eiland in de gelegenheid stellen om kennis te maken met de Dikke Toren. Voorafgaand aan de klim krijgen de kinderen uitleg over de geschiedenis van de Dikke Toren door één van de torenwachters, daarna kunnen ze aan de beklimming van 62 meter beginnen.

De kinderen zullen vast niet weten hoe snel ze boven moeten zijn maar voor de meeste bezoekers vormen de tussenverdiepingen welkome en inspirerende stops om even op adem te komen.  Op de eerste verdieping kan dan het kunstwerk Blowin’ in The Wind (https://megmercx.nl/blowin-in-the-wind/), een kunstwerk van Meg Merkx over de gevolgen van de vervuiling van de zee, worden bewonderd.  Op de tweede verdieping is dit jaar de korte film “Het Kraaiennest” te zien, een film die stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee heeft laten maken over het beleg van Zierikzee in 1304 (www.vriendenerfgoedzierikzee.nl).

De Dikke Toren is weer open!

De winter is voorbij! De Dikke Toren opent voor alle publiek. Het seizoen is geopend! 

Met de opening presenteren we een aantal mooie activiteiten.  

1            Frank van Asten heeft in december zijn rol van voorzitter Centree neergelegd. Ter ere van zijn afscheid staat er een mooi kunstwerk in de hal van de Dikke Toren.

 2            Op de 1e etage is het kunstwerk Blowin’ in the wind te bewonderen. Dit is een beeldengroep van Meg Mercx en Rob Verwer. De beelden bestaan uit monumentale, nonchalant gestapelde, skeletachtige viskoppen met staketselachtig graten lichamen opgebouwd uit aaneengeklonken stukken rest- en hergebruikt hout, wit gesaust. Gemoduleerd, geabstraheerd tot een grafische schets in de ruimte. Zijn het relicten van een verdwenen beschaving? Van een bestaand leven dat ooit was, nu is of nooit meer zal zijn? Of is het een toekomstvoorspelling over dood & vergankelijkheid?

 3            Op de 2e etage speelt de film “Het Kraaiennest”. De film gaat over de vrede van Parijs waarmee 701 jaar geleden een einde kwam aan de eeuwenlange strijd tussen Holland en Vlaanderen over het bezit van Zeeland.  Gids Hans Baris blaast je omver met zijn hoofdrol. De film is geproduceerd door Eef de Graaf in opdracht van Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee. Naast de film kun je 3 prachtige kostuums uit die tijd bewonderen van de veldheren Graaf Willem III, Admiraal Grimaldi en Kostuum Gravin. De kostuums zijn gemaakt door Baukje Bijlsma.

4            Tot slot vinden we educatie belangrijk! Daarom mogen alle basisscholen van Schouwen- Duiveland de toren dit voorjaar gratis beklimmen! Basisschool Binnen de Veste zal volgende week als eerste alle treden bedwingen. Uiteraard onder begeleiding van de leerkracht(en).  

De Dikke Toren is open van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.OO uur

Welkom in Geopark Schelde Delta

De reizende tentoonstelling “Welkom in Geopark Schelde Delta” is de maand september te zien in de Dikke Toren in Zierikzee. 

Het is een tentoonstelling waarbij je kennis maakt met al de geologische en landschappelijke facetten van ons mooie Scheldegebied en het Geopark keurmerk. Schouwen-Duiveland maakt onderdeel uit van dit gebied. Mis dit niet!

Het Geopark Schelde Delta vertelt een 50 miljoen jaar lang verhaal van bodemdaling en opheffing, stijging en daling van de zeespiegel, getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden.

Het menselijk handelen als geologische kracht is wat het Geopark Schelde Delta het meest typeert. Of we nu vechten, gebruiken of bouwen met de natuur, ons handelen heeft veel bedoelde en onbedoelde gevolgen voor het landschap en zijn sedimenten.

Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt. Nergens ter wereld is de invloed van de getijden op het landschap en zijn inwoners zo groot als in het Schelde-estuarium.

Ook is Geopark Schelde Delta het enige Geopark ter wereld dat zo’n duidelijke link legt met het thema klimaatverandering.

Na 1 oktober gaat de tentoonstelling verder op reis naar gemeentehuizen, bibliotheken, musea, informatiepunten, bezoekerscentra, etc, door het hele gebied. Je kan het volgen via www.scheldedelta.eu