Nieuws

Basisscholen op Schouwen-Duiveland mogen gratis de Dikke Toren beklimmen

Alle basisschoolleerlingen van Schouwen-Duiveland mogen dit voorjaar gratis de Dikke Toren beklimmen. De Dikke Toren is vooral ook voor kinderen hét symbool van ons eiland. Zie je de Dikke Toren, dan ben je thuis…

Centree vindt educatie en kunst belangrijk en wil graag alle basisscholen op het eiland in de gelegenheid stellen om kennis te maken met de Dikke Toren. Voorafgaand aan de klim krijgen de kinderen uitleg over de geschiedenis van de Dikke Toren door één van de torenwachters, daarna kunnen ze aan de beklimming van 62 meter beginnen.

De kinderen zullen vast niet weten hoe snel ze boven moeten zijn maar voor de meeste bezoekers vormen de tussenverdiepingen welkome en inspirerende stops om even op adem te komen.  Op de eerste verdieping kan dan het kunstwerk Blowin’ in The Wind (https://megmercx.nl/blowin-in-the-wind/), een kunstwerk van Meg Merkx over de gevolgen van de vervuiling van de zee, worden bewonderd.  Op de tweede verdieping is dit jaar de korte film “Het Kraaiennest” te zien, een film die stichting Erfgoedvrienden Zierikzee heeft laten maken over het beleg van Zierikzee in 1304 (www.vriendenerfgoedzierikzee.nl).

De Dikke Toren is weer open!

De winter is voorbij! De Dikke Toren opent voor alle publiek. Het seizoen is geopend! 

Met de opening presenteren we een aantal mooie activiteiten.  

1            Frank van Asten heeft in december zijn rol van voorzitter Centree neergelegd. Ter ere van zijn afscheid staat er een mooi kunstwerk in de hal van de Dikke Toren.

 2            Op de 1e etage is het kunstwerk Blowin’ in the wind te bewonderen. Dit is een beeldengroep van Meg Mercx en Rob Verwer. De beelden bestaan uit monumentale, nonchalant gestapelde, skeletachtige viskoppen met staketselachtig graten lichamen opgebouwd uit aaneengeklonken stukken rest- en hergebruikt hout, wit gesaust. Gemoduleerd, geabstraheerd tot een grafische schets in de ruimte. Zijn het relicten van een verdwenen beschaving? Van een bestaand leven dat ooit was, nu is of nooit meer zal zijn? Of is het een toekomstvoorspelling over dood & vergankelijkheid?

 3            Op de 2e etage speelt de film “Het Kraaiennest”. De film gaat over de vrede van Parijs waarmee 701 jaar geleden een einde kwam aan de eeuwenlange strijd tussen Holland en Vlaanderen over het bezit van Zeeland.  Gids Hans Baris blaast je omver met zijn hoofdrol. De film is geproduceerd door Eef de Graaf in opdracht van Stichting de Erfgoedvrienden. Naast de film kun je 3 prachtige kostuums uit die tijd bewonderen van de veldheren Graaf Willem III, Admiraal Grimaldi en Kostuum Gravin. De kostuums zijn gemaakt door Baukje Bijlsma.

4            Tot slot vinden we educatie belangrijk! Daarom mogen alle basisscholen van Schouwen- Duiveland de toren dit voorjaar gratis beklimmen! Basisschool Binnen de Veste zal volgende week als eerste alle treden bedwingen. Uiteraard onder begeleiding van de leerkracht(en).  

De Dikke Toren is open van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.OO uur

Welkom in Geopark Schelde Delta

De reizende tentoonstelling “Welkom in Geopark Schelde Delta” is de maand september te zien in de Dikke Toren in Zierikzee. 

Het is een tentoonstelling waarbij je kennis maakt met al de geologische en landschappelijke facetten van ons mooie Scheldegebied en het Geopark keurmerk. Schouwen-Duiveland maakt onderdeel uit van dit gebied. Mis dit niet!

Het Geopark Schelde Delta vertelt een 50 miljoen jaar lang verhaal van bodemdaling en opheffing, stijging en daling van de zeespiegel, getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden.

Het menselijk handelen als geologische kracht is wat het Geopark Schelde Delta het meest typeert. Of we nu vechten, gebruiken of bouwen met de natuur, ons handelen heeft veel bedoelde en onbedoelde gevolgen voor het landschap en zijn sedimenten.

Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt. Nergens ter wereld is de invloed van de getijden op het landschap en zijn inwoners zo groot als in het Schelde-estuarium.

Ook is Geopark Schelde Delta het enige Geopark ter wereld dat zo’n duidelijke link legt met het thema klimaatverandering.

Na 1 oktober gaat de tentoonstelling verder op reis naar gemeentehuizen, bibliotheken, musea, informatiepunten, bezoekerscentra, etc, door het hele gebied. Je kan het volgen via www.scheldedelta.eu

 

“Centree is goed op weg het leukste festival van Zierikzee te worden”

“Centree is goed op weg het leukste festival van Zierikzee te worden”, zo werd deze editie van het culturele festival Centree in dagblad PZC omschreven. Ook dit jaar was het weer goed toeven aan de voet van de Dikke Toren. Vertier voor kinderen met onder meer drumworkshops en Circus Bolo. ’s Avonds gingen de voeten van de vloer met melodieuze house van DJ-duo “Bertie en Viv”, bracht Miss Guided stevige rock ten gehore en werd er op los gedanst met “western swing” van Don Diago Trio uit Italië. Deze optredens, de foodtrucks en meer maakten ook deze editie weer onvergetelijk. Zet zaterdag 7 september 2024 maar alvast met potlood in de agenda…

 

 

 

Blowin’ in the wind.. kunstinstallatie over milieu & toekomstperspectief

8 april t/m 31 oktober Zierikzee, Sint Lievensmonstertoren, Zierikzee

De installatie ‘Blowin’ in the wind’ is een beeldengroep van de Nijmeegse kunstenaars Meg Mercx en Rob Verwer speciaal omgebouwd en aangepast voor de Sint Lievensmonstertoren. Het verhaalt over de gevolgen van de plastic soup. Hoe is het met de vis op jouw bordje? Vijf groteske viskoppen met staketselachtig graten lichamen zijn opgebouwd uit aaneengeklonken stukken rest- en hergebruikt hout. Gemoduleerd, geabstraheerd tot een grafische schets in de ruimte. Zijn het relicten van een verdwenen beschaving? Een toekomstperspectief? The answer my friend is..

Meer info: https://megmercx.nl/blowin-in-the-wind/

Kunstwerk pluis zomer 2023 in de “hofvijver” van Terneuzen

Kunstwerk Pluis

Het Kunstwerk Pluis, door Kianoosh Gerami in 2021 in opdracht van Centree gemaakt, is zomer 2023 te bewonderen in Terneuzen. Ze zullen de hele zomer te zien zijn in de vijver voor het gemeentehuis. Weliswaar niet de hofvijver in Den Haag, zoals Plastic Soup Surfer Merijn Tinga als plek voorstelde, maar toch een toepasselijke locatie. Jeroen de Buck, wethouder kunst en cultuur van de Gemeente Terneuzen opende de manifestatie en is blij met de indrukwekkende beelden waar hij nu op uitkijkt.
De handen maken onderdeel uit van de Verbeeldingsroute waarvan de titel dit jaar “De Zee De Zee” is. Het kunstwerk, gemaakt van door vrijwilligers verzameld vispluis, past hier naadloos bij. De verbeeldingsroute (https://www.toonbeeld.nl/verbeeldingsroute/de-zee-de-zee), is een jaarlijkse kunstmanifestatie die wordt georganiseerd door Toonbeeld Terneuzen, centrum voor kunst en cultuur.

Swinging X-Mas in Dikke Toren

Centree sluit het succesvolle jaar 2022 af op zaterdag 17 en 24 december 

met muzikale optredens in de Dikke Toren.

Op zaterdag 17 december zal de band Dusty samen met zangeres Gwen van Oeveren 

de begane grond van de Dikke Toren in kerstsfeer brengen met passende muziek en zang.

Op zaterdag 24 december zijn de band Dusty en Gwen van Oeveren er weer, maar dan in combinatie met de balletdansers van Elly Geelhoed ballet onder leiding van choreograaf Iris Heijboer.

Op beide dagen is het optreden van 12:00 tot 15:00 uur. De toegang voor de optredens is gratis. Tijdens de optredens kan de toren niet beklommen worden.

Wellicht is een warme jas en muts geen overbodige luxe, warme handen krijg je van de warme chocolademelk die gratis aangeboden wordt.

Gwen van Oeveren, de muzikanten van Dusty, Mart van der Stelt (gitaar), Collin Clement (basgitaar) en John Muis (drums en percussie) en de leerlingen van het ballet van Elly Geelhoed kijken uit naar je komst!

Aanvullend is de Dikke Toren speciaal open in de kerstvakantie en kan  beklommen worden, van 10:00 -16:00 uur ( 27 t/m 31 december en 3 t/m 8 januari 2023)