Pluis

Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes; “VisPluis”. VisPluis is eigenlijk niet zo pluis, het is plastic dat in zee belandt en niet vergaat. Er is veel aandacht voor zwerfvuil maar de blauwe draadjes zijn minder zichtbaar. Maar heb je ze eenmaal gezien, dan ontdek je dat er honderden touwtjes langs de kust liggen, volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee maar liefst 1 draadje of bosje per meter strand, het is daarmee het meest aangespoelde stukje afval langs de Nederlandse kust. En hoeveel draadjes drijven er nog in zee of zitten er al in de magen van vissen en vogels? De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt  om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten echter snel af, jaarlijks komt hierdoor 50.000 – 100.000 kilo plastic in de Noordzee! Centree hoopt met dit kunstwerk de ogen te openen voor het probleem rondom vispluis. Zodat snel wordt overgestapt op biopluis of andere milieuvriendelijke alternatieven, Het is belangrijk om goed voor de Noordzee te zorgen met haar rijke en prachtige natuur en dezer bron voor voedsel en welvaart te beschermen.

Kunstwerk Pluis van Kianoosh Gerami
We prikkelen de verbeelding en trekken de aandacht met een kunstwerk gemaakt van het verzamelde VisPluis. Het kunstwerk is gemaakt door Kianoosh Gerami en verbeeld de hulpvraag van de zee om deze te verlossen van VisPluis. Het kunstwerk is de hele zomer van 2021 te zien  op het Cultuurplein naast de Dikke Toren in Zierikzee.

Zie ook de reportage van Omroep Zeeland over dit kunstwerk.

Inzameling
Met “Uitpluisacties” langs de gehele Noordzeekust én de Oosterschelde is het VisPluis verzameld door vele vrijwilligers. Dit VisPluis is  gebruikt in het kunstwerk.

Educatie
Er zijn Technasium- en kunstopdrachten voor middelbare scholieren gemaakt en er zijn onderzoeken uitgevoerd door de HZ University of applied sciences. Hierbij maakten we scholieren bekend met het onderwerp en zijn ze uitgedaagd om, net als de visserijsector zelf, alternatieven te onderzoeken.

Partners
Het project Pluis  is mede mogelijk door Hanse Staalbouw, Cultuurfonds Zeelandia, Gemeente Schouwen Duiveland, Stichting Monumentenbezit, De Plastic Soep Surfer, Van Roekel en Van Roekel ingenieurs, Eef de Graaf Producties, Voornaamvos, Au3Gallery, NME Schouwen Duiveland, Schoon Schouwen Duiveland, MEC De Bevelanden, De Bende van het Strand, Paal 3, Juttersgeluk, HZ-Green Office, Pieter Zeeman Zierikzee, Het Goese Lyceum, Burgerinitiatief Schoon Goeree Overflakkee, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk, Waterzooi, Jacobs Guitars, Dorpsraad Ouwerkerk, Texel Zero Waste , Strandexploitatie Veere, Visserij Innovatiecentrum, Stichting de Noordzee, Senbis, VisNed, Doe Mee Verlos De Zee en vele vrijwilligers.