Pluis

Kunstwerk Pluis

Het Kunstwerk Pluis, door Kianoosh Gerami in 2021 in opdracht van Centree gemaakt, is zomer 2023 te bewonderen in Terneuzen. Ze zullen de hele zomer te zien zijn in de vijver voor het gemeentehuis. Weliswaar niet de hofvijver, zoals Plastic Soup Surfer Merijn Tinga als plek voorstelde, maar toch een toepasselijke locatie. Jeroen de Buck, wethouder kunst en cultuur van de Gemeente Terneuzen opende de manifestatie en is blij met de indrukwekkende beelden waar hij nu op uitkijkt.
De handen maken onderdeel uit van de Verbeeldingsroute waarvan de titel dit jaar “De Zee De Zee” is. Het kunstwerk, gemaakt van door vrijwilligers verzameld vispluis, past hier naadloos bij. De verbeeldingsroute (https://www.toonbeeld.nl/verbeeldingsroute/de-zee-de-zee), is een jaarlijkse kunstmanifestatie die wordt georganiseerd door Toonbeeld Terneuzen, centrum voor kunst en cultuur.

 

 

Een jaar lang stonden ze bij de Dikke Toren in Zierikzee, drie enorme handen gemaakt van vispluis, verzameld door vrijwilligers langs de hele Nederlandse kust.

Vervolgens hebben de handen in de zomer van 2022  een reis gemaakt om aandacht te vragen voor een schone zee en waren zij onderdeel van de de vijf-jaarlijkste kunstmanifestatie Façade2022 in Middelburg. Ze waren te zien op het Abdijplein tezamen met een nieuw kunstwerk van Gerami. Het thema van Façade was dit jaar “Reconsidering our Freedom”, de vrijwaring van vrees. De hulproep van de zee om deze te verlossen van plastic, wat de handen verbeelden, sluit hier naadloos bij aan. “Als we zo doorgaan met het vervuilen van het water bedreigen we uiteindelijk onszelf”, aldus Gerami.

Naast het bezoek aan Façade2022 gingen de handen deze zomer op tour; “#Pluis Hands-on Tour”. Als het ware een ontsnapping tijdens de kunstmanifestatie. Met Tjalk de Vrijbuiter gingen de handen op reis naar de Waddeneilanden en vervolgens reisden ze over land terug langs de hele Noordzeekust. Tijdens de reis werd aandacht gevraagd voor de vervuiling van zeeën met plastic in het algemeen en vispluis in het bijzonder. Er waren exposities, dialoog-sessies aan boord, muziek en meer.

Centree gaf de handen voor deze reizen in bruikleen aan CBK Zeeland en Stichting View

Het probleem Vispluis

Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes; “VisPluis”. VisPluis is eigenlijk niet zo pluis, het is plastic dat in zee belandt en niet vergaat. Er is veel aandacht voor zwerfvuil maar de blauwe draadjes zijn minder zichtbaar. Maar heb je ze eenmaal gezien, dan ontdek je dat er honderden touwtjes langs de kust liggen, volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee maar liefst 1 draadje of bosje per meter strand, het is daarmee het meest aangespoelde stukje afval langs de Nederlandse kust. En hoeveel draadjes drijven er nog in zee of zitten er al in de magen van vissen en vogels? De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt  om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten echter snel af, jaarlijks komt hierdoor 50.000 – 100.000 kilo plastic in de Noordzee! Centree hoopt met dit kunstwerk de ogen te openen voor het probleem rondom vispluis. Zodat snel wordt overgestapt op biopluis of andere milieuvriendelijke alternatieven, Het is belangrijk om goed voor de Noordzee te zorgen met haar rijke en prachtige natuur en deze bron voor voedsel en welvaart te beschermen.

Het project Pluis bestond uit drie delen; Een kunstwerk, Inzameling en Educatie

  • Kunstwerk Pluis van Kianoosh Gerami
    We prikkelen de verbeelding en trekken de aandacht met een kunstwerk gemaakt van het verzamelde VisPluis. Het kunstwerk is gemaakt door Kianoosh Gerami en verbeeld de hulpvraag van de zee om deze te verlossen van VisPluis. Het kunstwerk is de hele zomer van 2021 te zien  op het Cultuurplein naast de Dikke Toren in Zierikzee. Zie ook de reportage van Omroep Zeeland over dit kunstwerk.
  • Inzameling
    Met “Uitpluisacties” langs de gehele Noordzeekust én de Oosterschelde is het VisPluis verzameld door vele vrijwilligers. Dit VisPluis is  gebruikt in het kunstwerk.
  • Educatie
    Er zijn Technasium- en kunstopdrachten voor middelbare scholieren gemaakt en er zijn onderzoeken uitgevoerd door de HZ University of applied sciences. Hierbij maakten we scholieren bekend met het onderwerp en zijn ze uitgedaagd om, net als de visserijsector zelf, alternatieven te onderzoeken.

Partners
Het project Pluis  is mede mogelijk door Hanse Staalbouw, Cultuurfonds Zeelandia, Gemeente Schouwen Duiveland, Stichting Monumentenbezit, De Plastic Soep Surfer, Van Roekel en Van Roekel ingenieurs, Eef de Graaf Producties, Voornaamvos, Au3Gallery, NME Schouwen Duiveland, Schoon Schouwen Duiveland, MEC De Bevelanden, De Bende van het Strand, Paal 3, Juttersgeluk, HZ-Green Office, Pieter Zeeman Zierikzee, Het Goese Lyceum, Burgerinitiatief Schoon Goeree Overflakkee, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk, Waterzooi, Jacobs Guitars, Dorpsraad Ouwerkerk, Texel Zero Waste , Strandexploitatie Veere, Visserij Innovatiecentrum, Stichting de Noordzee, Senbis, VisNed, Doe Mee Verlos De Zee en vele vrijwilligers.